Fire strategy for cultural hub

FDS Consult has helped keep the design of a complex mixed use development alive, whilst meeting the safety requirements of local building regulations.  

Designed by architects Squire and Partners for house builder Telford Homes, Greenwich Creekside comprises of four ultra-modern buildings ranging from eight to seventeen storeys high. Part of a major development in Greenwich, it is set to form a cultural hub that will be home to luxury residential apartments alongside studios, shops, bars, offices and more.

Squire and Partners and Telford Homes were keen to utilise wide open atrium spaces. With this came the challenge of creating a safe, efficient and easy to implement fire strategy that would offer occupants maximum life safety.

The company designed an innovative solution that provided effective escape routes, whilst maintaining the open floor plans throughout the buildings. Although this escape route solution deviated from the layout and systems proposed by the guidance documents, it superseded the safety requirements it was designed to provide, therefore delivering Squire and Partners and Telford Homes a solution that would enable them to maintain the development’s original vision.

Part of FDS Consult’s strategy included the resolution of extended travel distances in both residential and commercial spaces. To achieve this, the company used extensive CFD modelling to demonstrate that its solution would meet all requirements.

With every project FDS Consult aims to maximise value engineering and offer clients cost savings and build efficiencies. At Greenwich Creekside, FDS Consult’s solution enabled the removal of sprinklers from the basement, the reduction of required compartmentation between ground floor and underground car park and the elimination of the need for costly ventilation in the lobby.

Part of FDS Consult’s strategy included the resolution of extended travel distances in both residential and commercial spaces. To achieve this, the company used extensive CFD modelling to demonstrate that its solution would meet all requirements. The result was the removal of a number of staircases throughout the scheme which offered significant cost savings.

0